Könyvhét 2023
A Móra Kiadó
ünnepi könyvheti programjai
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
A Móra Kiadó<br>ünnepi könyvheti programjai SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyv

Thomas S. Greenspon: Amikor a jó nem elég jó

Pompor Zoltán - 2023.01.18.

A tökéletesség terhe

Mindannyian találkoztunk már olyan emberrel, aki mindent egyedül akar megoldani, aki folyton ellenőrzi mások munkáját, mert nem bízik abban, hogy mások elég jól megcsinálják a feladataikat, aki dühödten szidja magát, ha valami nem sikerül.

Óriási teher a maximalizmus, nemcsak annak, aki benne él, de azok számára is, akik a maximalistával élnek együtt nap, mint nap. „Olyan érzés ez, mintha állandóan egy téglákkal megpakolt hátizsákot cipelnél” – olvassuk Dr. Thomas S. Greenspon Amikor a jó nem elég jó című könyvének bevezetőjében. Milyen jelei vannak a maximalizmusnak? Mitől válik valaki maximalistává? Lehet-e és ha igen, hogyan lehet megváltozni? Ezen kérdések köré épül Greenspon tanácsadó könyve, amelyet elsősorban kamaszoknak (és szüleiknek) ajánl. A számtalan példával és gyakorlati feladattal színesített könyv tipikus amerikai tanácsadó-kiadvány, kötetlen stílusban, ugyanakkor – a probléma súlyához mérten – komolyan és őszintén beszélget a fiatal olvasóval. Folyamatosan érezteti, hogy ugyan hatalmas terhet kell cipelnie a maximalistának, de van megoldás a túlterheltségre, nincs egyedül a gondjával. Erénye a könyvnek, hogy a probléma megoldásába a maximalizmussal küzdő gyermek családját is bevonja (a könyv függelékében a szülőket szólítja meg, nekik ad hasznos tanácsokat). Már csak azért is fontos összefüggéseiben vizsgálni a kérdést, mert sokszor pontosan a szülők maximalizmusa okozza a gyermek énképének torzulását, ha a felnőttek számára semmi nem elég jó, ha folytonosan hibáztatják csemetéjüket, akkor nehezen várható el, hogy egészséges irányban fejlődjön a személyisége. A jó hír az, hogy van megoldás, a rossz viszont az, hogy változás időbe és nem kevés lelki munkába kerül. A könyvben bemutatott teherkönnyítő megküzdési technikák rövidtávon is megoldást kínálnak, az igazi változást azonban a rendszeres önreflexió (naplóírás) és a példaképnek tartott felnőttekkel történő bizalmi beszélgetések jelenthetik.

„Nem győzheted le a maximalizmusodat úgy, hogy valakit hibáztatsz miatta” – hangzik a szerző tanácsa. A könyv egyik tanulsága, hogy nemcsak mi tehetünk a maximalizmusunkról, ellene azonban csakis mi tehetünk. Rajtunk múlik, hogy tovább lépünk-e, beérjük-e annyival, hogy a maximális helyett az elég jó teljesítményre törekszünk. Higgyük el, hogy a jó éppen elég jó!

Pompor Zoltán

Thomas S. Greenspon: Amikor a jó nem elég jó. A maximalizmus igazi arca.
Harmat Kiadó, 148 oldal, 2990 Ft

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Kálvin 0607KőszeghyÉS Páratlan oldalTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés