Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyvhét.hu online

98 éve született Janikovszky Éva

Móra Kiadó - 2024.04.22.

Megemlékezés és koszorúzás a Janikovszky Éva parkban

Janikovszky Éva író 1926. április 23-án született Szegeden. Közelgő születésnapja alkalmából több helyszínen is megemlékeznek róla. A nevét viselő kőbányai iskola diákjai és tanárai minden évben kis műsor kíséretében koszorúzzák meg sírját a Farkasréti temetőben; idén április 22-én délelőtt emlékeznek meg az íróról. A róla elnevezett budapesti Janikovszky Éva parkban tartanak megemlékezést és koszorúzást 2024. április 23-án, délelőtt 11 órakor.

A rendezvényen Niedermüller Péter polgármester köszönti a résztvevőket, majd Szűcs Balázs alpolgármester emlékezik meg az írónőről. Balogh Anna színésznő felolvas egy részletet Janikovszky Éva egyik könyvéből. A szobornál Devosa Gábor képviselő és az írónő fia, Janikovszky János helyezik el az emlékezés koszorúját. Kispál Tibor alpolgármester szól a rendezvényen megjelent iskolásokhoz, majd Janikovszky János és Balogh Anna Janikovszky Éva könyveit adja át a gyerekeknek. A parkban tartandó megemlékezés után az önkormányzat képviselői, vezetői, valamint Janikovszky János az írónő egykori Bajza utcai otthonánál is koszorút helyeznek el.

Az író tiszteletére több közterület és intézmény is felvette a Janikovszky Éva nevet. Az elmúlt évben nevezték el róla Kozármisleny egyik utcáját, amely a szintén az ő nevét viselő iskolához vezet, valamint Budapesten VII. kerületében a Dob utcában található parkot. Ugyan több oktatási intézmény büszkélkedhet az írónő nevével, szülővárosában, Szegeden csak 2023-ban neveztek el róla először iskolát. A Rókusvárosi II. Számú Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szeptember 1-jétől vette fel Janikovszky Éva nevét, ezenkívül egy szegedi belvárosi térre is felkerült a neve, mely a róla elnevezett kollégium közelében van.

Az író könyvei a mai olvasókat is elvarázsolják. Meghökkentő őszintesége, jellegzetes humora teszi letehetetlenné a történeteit. Gyermek- és ifjúsági könyveiben gyakori a gyerek- vagy kamaszhangon megszólaló szöveg; éppen ettől válhat a megértést, párbeszédet elősegítő híddá a gyerekek és a felnőttek között. A 2024 tavaszán megjelent, kamaszmonológokat tartalmazó, Te ezt még úgysem érted című kötetének az elbeszélései eredetileg a Kincskereső folyóiratban láttak napvilágot. A szövegek azóta sem veszítettek aktualitásukból, a kamasz elbeszélő kérdésfeltevései ma is érvényesek, hiszen alapvetően a benne és a körülötte lévő világban zajló történéseket, az élet rejtelmeit szeretné megérteni. A kötetet Réber László illusztrációi teszik teljessé.

Janikovszky Évát elsősorban gyermek- és ifjúsági szerzőként ismerjük, ám a felnőtteknek szánt írásaiban is érdemes elmélyedni. A szerző klasszikusnak számító gyermek- és ifjúsági könyveire is másképpen tekinthetünk, ha ismerjük az ifjú Kucses Éva 2020-ban kiadott naplóját és az abból készült, Kizárólag az utókor számára című színdarabot Sodró Eliza előadásában. A felnőtteknek szánt írások megújult, a gyermekkönyvektől vizuálisan is elkülönülő formában jelennek meg újra, a Trend Kiadó gondozásában ez év tavaszán.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Móra 0618Kálvin 0607KőszeghyÉS Páratlan oldalTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés