Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyvhét.hu online

A magyar felmenőkkel rendelkező Sandy Juhász könyvbemutatója Budapesten

Cervantes Intézet - 2024.04.11.

„Amikor felejteni nem lehet” címmel április 16-án a Venezuelában született, jelenleg Spanyolországban élő, magyar felmenőkkel rendelkező Sandy Juhász kötetét mutatják be a Cervantes Intézetben. A műben a magyarországi 1956-os forradalom és szabadságharc, valamint a venezuelai társadalmi és politikai konfliktusok is fontos szerepet kapnak. Április 18-án pedig A canudosi háború és annak hatása a latin-amerikai és magyar irodalomra címmel tartanak kerekasztal-beszélgetést. A programok ingyenesen látogathatók.

Sandy Juhász Venezuelában született költő és regényíró. Egyetemi tanulmányai alatt irodalmat hallgatott, majd szabadúszó kreatív szakemberként televízióban és rádióban dolgozott producerként, forgatókönyvíróként és kreatív igazgatóként, de a színészi pályán is kipróbálta magát. Költői munkásságára fontos hatással voltak Edda Armas és Armando Rojas Guardia költészeti workshopjai. Versei több venezuelai antológiában is megjelentek. „Amikor felejteni nem lehet” című regényének főszereplője László, akit legjobb barátja meggyilkolásának bűntudata gyötör. Két időszakban zajló történelmi esemény közé „szorul”: a magyarországi 1956 -os forradalom és szabadságharc, valamint a venezuelai konfliktusok. Ezek adják regény színterét, amely a száműzetéstől, az erőszaktól, az összetartozás érzésétől, az árulástól és az emlékezéstől a szerelem csapdáihoz vezet. "Magyarország és Venezuela, a múlt és a jelen váltogatja nosztalgia és borzalom akkordjait ebben a regényben, amely úgy bontakozik ki, mint egy partitúra, amelyet Juhász Sandy mesterien és lírai kíméletlenséggel ad elő" – írta a műről Rodrigo Blanco Calderón, a Mario Vargas Llosa Biennálé regénydíjának nyertese.

Április 18-án pedig izgalmas irodalmi részleteket ismerhetnek meg az érdeklődők a canudosi háború Latin-Amerikában és Magyarországon megfigyelhető irodalmi és kulturális hatásairól. Fernando Iwasaki, Dr. Gulyás András magyar diplomata és műfordító és Faix Dóra filológus beszélgetnek a canudosi háborúról (1896-1897), amely Brazíliában az egyik legfontosabb konfliktus volt a monarchia bukása és a köztársaság bevezetése közötti időszakban. Antônio Conselheiro, „hamis próféta”, aki Isten küldöttjének nyilvánította magát, vezetésével mintegy huszonötezer fős közösség alakult ki, amely Brazília egyik legszegényebb régiójában elfoglalta egy terméketlen farm területét. Az új köztársasági kormány katonát küldött a területre, amelynek eredménye egy két éven keresztül zajló háború lett. Euclides da Cunha, a hadjárat tudósítója 1902-ben kiadja „Os Sertőes" című könyvét, ami Márai Sándor Ítélet Canudosban, Mario Vargas Llosa Háború a világ végén és Borges több szövegét is ihlette. Az este során ezekről a remekművekről beszélgetnek a résztvevők.

Aki pedig elmerülne a spanyol színház világába is, a MITEM keretében április 19-én a Nemzeti Színházban Juan Mayorga rendezésben a MaríaLuisa című előadás tekinthető meg.

További információ: https://budapest.cervantes.es/hu/default.shtm

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*: