Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyvhét.hu online

Az Európai Unió Irodalmi Díjának 2024-es jelöltjei – Magyarország: Puskás Panni, Megmenteni bárkit

MKKE - 2024.03.01.

Az Európai Unió Irodalmi Díját (EUPL) az Európai Unió tagállamai és további európai országok feltörekvő szerzőinek elismerésére hozták létre. Az Európai Unió Kreatív Európa programjában részt vevő 41 ország bevonásával kiemelkedő új irodalmi tehetségeket díjaznak, az érintett országok három éves ciklusban kerülnek sorra.

A díj az európai kortárs szépirodalom kreativitására és sokszínűségére hívja fel a figyelmet, célja az európai irodalom népszerűsítése és az érdeklődés felkeltése a nemzetközi irodalom iránt.

Az EUPL Konzorcium a mai napon büszkén jelenti be az idei évjelöltjeinek listáját, melyben minden résztvevő országnak egy jelöltje szerepel. A szerzőket és regényeiket olyan nemzeti szervezetek jelölték, melyek jól ismerik hazájuk irodalmi színterét, és részt vesznek országuk irodalmának külföldi népszerűsítésében.

A 2024-es év jelöltjei:

Albánia: Rita Petro, Lindur së prapthi, Kiadó: Onufri

Bulgária: Todor Todorov, Хагабула, Kiadó: Janet 45

Dánia: Theis Ørntoft, Jordisk, Kiadó: Gyldendal

Hollandia: Sholeh Rezazadeh, Ik ken een berg die op me wacht, Kiadó: Ambo|Anthos

Izland: María Elísabet Bragadóttir, Sápufuglinn, Kiadó: Una útgáfuhús

Lettország: Daina Tabūna, Raganas, Kiadó: Ascendum

Magyarország: Puskás Panni, Megmenteni bárkit, Kiadó: Magvető

Málta: Aleks Farrugia, Ir-Re Borg, Kiadó: SKS

Németország: Deniz Utlu, Vaters Meer, Kiadó: Suhrkamp

Portugália: Gabriela Ruivo, Lei da gravidade, Kiadó: Porto Editora

Szerbia: Bojan Krivokapić, Vila Fazanka, Kiadó: Areté

Szlovénia: Tina Vrščaj, Na klancu, Kiadó: Cankarjeva založba

Tunézia: Arbia Braham, Jebel El Milh, Kiadó: Editions Arabesques

A zsűri hét tagja a jelölt művekkel történő megismerkedés után a következő hónapban dönt arról, hogy kinek ítéli idén az EUPL díjat és az öt különdíjat. A 2024-es EUPL-díj és a különdíjak nyerteseit 2024. április 4-én 17:00-kor jelentik be a Brüsszeli Könyvvásár keretein belül zajló ünnepélyes ceremónián.

A jelölt művek és szerzőik népszerűsítésének célja, hogy a művek minél szélesebb és sokszínűbb közönséghez jussanak el és földrajzi és nyelvi határokat átlépve érjenek el minél több olvasót.

Az EUPL-t az Európai Kiadók Szövetségéből (FEP) és az Európai és Nemzetközi Könyvterjesztők Szövetségéből (EIBF) álló konzorcium szervezi, az Európai Unió Kreatív Európa Programjának támogatásával.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:KőszeghyÉlet és Irodalom AlapítványTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés