Könyvhét 2023
A Móra Kiadó
ünnepi könyvheti programjai
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
A Móra Kiadó<br>ünnepi könyvheti programjai SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyvhét.hu online

Ferenczi Sándor születésének 150. évfordulója alkalmából emlékkiállítás nyílik Budapesten

MTI - 2023.11.30.

Ferenczi Sándor (1873-1933) orvos, pszichoanalitikus, a budapesti pszichoanalitikus iskola megteremtője születésének 150. évfordulója alkalmából kiállítás nyílik pénteken Budapesten, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárában.

A "Budapest válik most mozgalmunk központjává" (Freud, 1918) című tárlat korabeli dokumentumokon keresztül mutatja be, hogy a bécsi egyetemi évei után a századfordulón Budapesten letelepedett Ferenczi Sándor hogyan alakított ki párbeszédet a pszichoanalízis, az irodalom, a művészetek és a társadalomtudományok között, kapcsolódva a nyugatos írónemzedék ikonikus alakjaihoz mint Ignotus, Karinthy, Márai, Kosztolányi, Krúdy vagy a Nyolcak festőcsoportjához tartozó Berény Róberthez.
"Ferenczi a pszichoanalízis számára megragadta az orvosi területeken kívüli fórumokat, a Társadalomtudományok Szabadiskoláját, a Galilei-kört és a Nyugat folyóiratot. Mindezek hátterében a kiállításon megelevenednek a polgári Budapest egészségügyi viszonyai, tudományos élete, Ferenczi munka- és lakóhelyei, valamint a pszichoanalízisnek helyt adó intézmények, épületek, jelezve, Budapest miként vált a pszichoanalízist a világon először befogadó, a kávéházi kultúrában is megjelenő fővárossá" - olvasható a szervezők közleményében.
A kiállítás a Ferenczi Sándor Egyesület és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár szervezésében valósul meg, a Budapest 150 emlékév részeként, a Pro Cultura Urbis Közalapítvány támogatásával. A tárlat kurátora Mészáros Judit.
A nemzetközi hírű pszichoanalitikusnak emléket állító kiállítás január 12-ig tekinthető meg a központi könyvtár Átriumában.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Kálvin 0607KőszeghyÉS Páratlan oldalTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés