Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyvhét.hu online

Gyulai Líviusz-emlékkiállítás nyílik a Szolnoki Galériában

MTI - 2022.07.13.

Időutazások címmel rendez új, időszaki tárlatot a Szolnoki Galériában a Damjanich János Múzeum. A csütörtökön nyíló és csaknem három hónapon át megtekinthető emlékkiállítás Gyulai Líviusz (1937-2021) Munkácsy- és Kossuth-díjas grafikusművész, animációsfilm-rendező életművére fókuszál - közölte a múzeum közleményben az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a kiállítás három pillérét az autonóm grafikai alkotások, a könyvillusztrációk és az animációs filmek, illetve az azokhoz készült eredeti fázisrajzok adják. Mindez kiegészül személyes tárgyakkal, eszközökkel. A könyvillusztrációk mellett láthatóak lesznek azok a kiadványok is, amelyekhez az illusztrációk készültek - írták. A látogatói élményt egy-egy grafika kinagyítása, edukációs és olvasósarok fokozza. Az animációs filmek bemutatása mellett a művésszel készült portréfilmekbe is betekinthet a látogató - szerepel a közleményben.
Gyulai Líviusz sajátos hangulatú, bravúros technikai tudásról, remek rajzkészségről, műveltségről, összetéveszthetetlen iróniáról számot adó egyedi és sokszorosított grafikai lapjaival, illusztrációival vált ismertté itthon és külföldön. Az 1975-ben indult rajzfilmes pályafutása a hazai és nemzetközi filmes elismerést is meghozta számára. Filmjeit az egyetemes emberi műveltség, a mitológia és a köznapiság természetes kezelése, nagy igényesség, rajzi tudásának nagyvonalú filmes megjelenítése, mélységes humánum és eredetiség jellemzi - áll a közleményben.
A kiállítást július 14-én Hessky Orsolya művészettörténész-főmuzeológus, a Magyar Nemzeti Galéria Grafikai Osztályának osztályvezetője nyitja meg. A mintegy három hónapon át megtekinthető kiállítás számos jelentős közgyűjteményből és magántulajdonból válogatva mutat be alkotásokat. A kiállítás kurátorai: Révész Emese és Képiró Ágnes - írták.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*: