Könyvhét 2023
A Móra Kiadó
ünnepi könyvheti programjai
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
A Móra Kiadó<br>ünnepi könyvheti programjai SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyvhét.hu online

Ismét könyvet ír Salman Rushdie

MTI - 2023.05.23.

Ismét dolgozni kezdett Salman Rushdie brit író, akinek a tavaly ellene elkövetett késes támadás miatt kellett kényszerszünetet tartania az alkotói munkában - írta a BBC hírportálja.

Rushdie erről maga számolt be kedden, amikor hivatalosan is a brit becsületrend, az Order of the Companions of Honour tagjává avatták a windsori királyi rezidencián.
A kitüntetés átadása után az író úgy fogalmazott, hogy "eltartott egy ideig", de most már végre újra elkezdett dolgozni.
Az indiai születésű írót 2022 augusztusában egy nyilvános eseményen tartott pódiumbeszélgetésen érte támadás New Yorkban, az eseményen az üldöztetésnek kitett írók helyzetéről volt szó. A támadás következtében a jobb szemére megvakult, egyik keze pedig lebénult. Hat hetet töltött kórházban sebesülései miatt. Támadóját, a libanoni származású Hadi Matart közvetlenül az incidens után őrizetbe vették.
Múlt hét végén egy washingtoni fesztiválon Salman Rushdie arról beszélt, hogy már nem olvas olyan gyorsan, mint korábban, viszont éppen egy rövid könyvön dolgozik, amelynek témája a támadás lesz.
Rushdie ellen 1989-ben Irán akkori legfelsőbb politikai és vallási vezetője, Ruhollah Khomeini ajatollah olyan vallási határozatot (fatvát) adott ki, amelyben a megölésére szólította fel a muszlimokat az Iránban istenkáromlás miatt betiltott könyve, a Sátáni versek miatt. Rushdie fejére több millió dolláros vérdíjat tűztek ki, így évekig bujkálnia kellett.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Kálvin 0607KőszeghyÉS Páratlan oldalTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés