Könyvhét 2022
A Móra Kiadó
ÚJDONSÁGAI
Csokonai Attila
SZABADMATT
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
A MÚZSA
CSÓKJA
A Móra Kiadó <br> ÚJDONSÁGAI Csokonai Attila <br> SZABADMATT Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV A MÚZSA <br> CSÓKJA
Könyvhét.hu online

Kétmillió fölött kelt el Mária Terézia lovagi adománylevele

MTI - 2022.09.26.

Több mint kétmillió forintért kelt el Mária Terézia 1760-ban kelt, 22 oldalas lovagi adománylevele az antikvarium.hu vasárnap este zárult online könyvaukcióján - tájékoztatták a szervezők az MTI-t hétfőn.

A lovagi címet adományozó dokumentum 500 ezer forint kikiáltási árról érte el a 2,010 millió forintos leütést - közölték. A cím birtokosa egy Ignatz Welsch von Welschenau pénzügyi hivatalnok volt, aki a lovagi címet 28 éves szolgálatáért kapta. Az 1760-as évből származó okmányt a császárnő saját aláírásával és egy vörös pecsétviaszba nyomott, 13,2 centiméteres függőpecséttel hitelesítette, majd egy tölgyfatokban, aranyozott zsinórozással adták át tulajdonosának.
A pergamenlapokra írt dokumentumot Mária Terézia királynő mellett az udvari kancellária vezetője, a külügyekért felelős államkancellária államtitkára és az udvari kancellária tanácsosa is aláírta.
A legtöbben, 266-an Móra Ferenc Szegedi tulipántos láda című kétkötetes alkotására licitálták. A kétkötetes, vászonkötésű könyv színes, népi motívumokkal díszített fedeles kiadói ládában került új tulajdonosához 590 ezer forintért.
Csokonai Vitéz Mihály 1809-as kiadású, Ódák című, kétkötetes könyvét kikiáltási áron 150 ezer forintért szerezte meg új tulajdonosa, Márai Sándor dedikált, 1943-as kiadású Füves könyve pedig 285 ezer forintot ért a licitálónak.
Babits Mihály összes verseiért, egy könyvesbolti forgalomba nem került Weöres Sándor kötetért Pilinszky János két válogatásáért is 200 ezer forint felett fizettek.
Herman Ottó A magyar halászat könyve I-II 270 ezer, Pilisi Ney Béla 1906-os kiadású, A Magyar Országház című díszkötete 338 ezer forintért kelt el a vasárnap este zárult online könyvaukción.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:2022/4. számTandori SzubjektívSzabadmattÉS Páratlan oldalKőszeghyA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó leszmacskarácsony
Belépés