Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyvhét.hu online

Könyvfesztivál - John Scalzi: A jó sci-fi szórakoztató

MTI - 2023.09.29.

A sci-fi akkor jó, ha szórakoztat, ugyanakkor képes lehet segíteni abban is, hogy az emberek ne idegenedjenek el a világban - mondta John Scalzi amerikai író csütörtökön, a 28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál megnyitóján.

"Azt szokták mondani, hogy a sci-fi az ötletek irodalma. Én inkább azt mondanám, ez a műfaj azokat a gondolatokat segít kifejezni, amelyek érdeklik az embereket, és ezekről új következtetést tudnak levonni" - fogalmazott a fesztivál díszvendége. John Scalzi a budapesti könyves rendezvény történetében első sci-fi íróként vehette át a Budapest Nagydíjat.
A Hugo-díjas John Scalzival, aki 2019 után másodszor látogatott a magyar fővárosba, Farkas István műfordító, a szerző legtöbb művének fordítója beszélgetett a pódiumon.
Az ezredforduló után feltűnt sci-fi írók nemzedékének kiemelkedő alakja már első regényével, a 2005-ben megjelent Vének háborújával hatalmas népszerűségre tett szert. A történetnek azóta számos folytatását megírta, de komoly sikereket aratott a non-fiction irodalomban is.
"A sci-fi könyvek és filmek mutatják meg, mi vár a világra a jövőben, például egy esetleges atomháború után. A tudományos-fantasztikus irodalom olyan témákkal foglalkozik, amely mindenkit foglalkoztat, és amelyen elgondolkodnak. Manapság például ilyen a klímaváltozás vagy az emberek közötti egyenlőtlenségek" - fejtette ki az amerikai író.
Mint Scalzi megjegyezte, szerencsésnek érzi magát, hogy járt már a szakma csúcsán. Hozzátette: arra törekszik, hogy ne lökjön másokat le onnan, inkább megmutassa mindenkinek az odavezető utat. Ezért működteti immár huszonöt éve Whatever elnevezésű blogját, ahol más írókkal is szívesen beszélget.
"Miközben az írásaimban bemutatom, mi zajlik a világban, igyekszem megnevettetni az embereket. Ez segít abban, hogy a legnehezebb témákon is el tudjanak gondolkodni. Azt is gondolom, hogy ha a történet nem szól a lelkekhez, akkor semmit sem ér" - mondta.
Az 54 éves John Scalzi több stílusban és médiumban kipróbálta magát, ír filmrecenziókat, ismeretterjesztő könyveket és esszéket. Kreatív tanácsadóként dolgozott a Csillagkapu Univerzum tévésorozatban. 2010-ben megválasztották az Amerikai Science-Fiction és Fantasy Írószövetség elnökévé.
A pódiumbeszélgetésen szóba került, hogy a Tor Books kiadó 2015-ben tizenhárom kötetre vonatkozó szerződést kötött John Scalzival. Mint fordítója, Farkas István fogalmazott, a szerző a sci-fi nagykövete lett.
"Nem gondolom, hogy sokkal többet tudok a jövőről, mint bárki más, ha így lenne, kint lennék a tőzsdén. Valóban úgy gondolom, hogy itt Budapesten is az egész sci-fi műfajt képviselem, és minden díj, amit kapok, az Orson Wellestől a modern sci-fi szerzőkig e műfaj elismerése. Ezt jelenti nagykövetnek lenni" - szögezte le Scalzi.     A szerző életművét az elmúlt húsz évben több nemzetközi díjjal honorálták, 2005-ben megkapta a legjobb új sci-fi írónak járó John W. Campbell-díjat, majd 2013-ban a Vörösingesek című regényéért elnyerte a műfaj legfontosabb irodalmi díját, a Hugo-díjat. Magyarországon eddig tizennégy könyve jelent meg, az Agave Könyvek gondozásában: a Vének háborúja-széria hét darabja, a Bezárt elmék-sorozat két, az Egyesülés-sorozat három része, valamint két önálló regénye, legutóbb tavaly A Kaidzsú Állatvédő Társaság.
John Scalzival szombaton is lesz beszélgetés a 28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon a Millenáris parkban. Az író dedikálja is műveit.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:KőszeghyÉS Páratlan oldalTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés