Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyvhét.hu online

Könyvsziget májusban a Margitszigeten – Fókuszban az olvasás és az alkotás

MTI - 2023.05.15.

Május utolsó két hétvégéjén ingyenes programokat kínál a Budapest150 eseménysorozat alkalmából a Budapest Könyvfőváros Könyvsziget; a margitszigeti Kristály Színtérben az olvasást és alkotást fókuszba helyező programok zajlanak.

A szervezők hétfői közleményükben emlékeztetnek arra, hogy a Budapest 150. születésnapja alkalmából meghirdetett eseménysorozat része a Budapest Könyvfőváros Könyvsziget programja, amelynek célja az olvasóvá nevelés és az olvasás-népszerűsítés, a magyar irodalmi-könyves kultúra sokféleségének, változatosságának bemutatása.
A Friss Hús Budapest és a Mastercard - Alkotótárs a könyvek és filmek világa köré szervezett programsorozattal várja a gyerekeket, családokat május 20-án, szombaton. Délelőtt 11 és 13 óra között kisebb, 4-9 éves gyerekeknek szóló filmeket vetítenek. Délután irodalmi adaptációkból készült rövidfilmeket és a Mastercard - Alkotótárs ösztöndíjprogramja keretében elkészült alkotásokat mutatnak be.
Az adaptációk között három rövidfilmet láthat a közönség a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál válogatásából. Látható lesz Szilágyi Fanni A csatárnő bal lába életveszélyes című kisfilmje, Fazekas Máté Apám szíve című munkája és Füzes Dániel Hogy ne győzzünk című alkotása.
A Mastercard - Alkotótárs és a Könyves Magazin szakmai partnerségében megvalósuló ösztöndíjprogramhoz kapcsolódóan három kisfilmet vetítenek. André Ferenc és Vajna Ádám Sárkányvölgy legendája, Vonnák Diána Bálna, valamint Czakó Zsófia A postás című filmje látható. Az alkotások a társadalmi témákkal, jelenségekkel komolyan foglalkozó, az ösztöndíjprogramban nyertes szerzők meséi alapján készültek.
A vetítések után kerekasztal-beszélgetést szerveznek az alkotókkal. Találkozhatnak az érdeklődők Szilágyi Fanni rendező-forgatókönyvíróval, aki rövidfilmeket, sorozatokat és egész estés filmet is készített (Veszélyes lehet a fagyi), Nagy Katica színésznővel (Így vagy tökéletes, Rossz versek), Ascher Károly rendezővel, aki több, az ösztöndíjasokat népszerűsítő kisfilmet is jegyez, valamint Valuska Lászlóval, a Mastercard - Alkotótárs megvalósításában szakmai partnerként közreműködő Könyves Magazin lapigazgatójával.
A Budapest Könyvfőváros honlapján megtalálható program szerint a Kristály Színtérben május 20-án A méhek meséje című, gyerekeknek szóló színdarabbal indul a nap, majd meseolvasás, animációs kisfilmek, mesék vetítése, többféle kézműves program, irodalmi és filmes beszélgetések következnek. Lesz kalandjáték és vezetett séta a Margitszigeten és a fővárosi állatkert kitelepülése is várja a látogatókat. A felnőtteket délután felolvasószínház, este az Anya születik! című kortárs darab várja.
Május 21-én a látogatóknak lehetőségük lesz elkészíteni saját animációs kisfilmjüket és nyomtathatnak egy igazi nyomdagépen. Délután egy gyerekdarab, a Hab a tortán! sorozatból A hisztis királykisasszony látható. Este 19 órától Grecsó Krisztián és Hrutka Róbert zenés pódiumestje várja a közönséget.
Május 27-én a PagonyFeszt költözik a Kristály Színtérbe, május 28-án a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár gyereknapi programmal készül a családoknak. Koncertet ad a Kaláka és Szalóki Ági is, és megtekinthető lesz egy mesék és gyerekregények jeleneteit bemutató makettekből álló kiállítás. Este 19 órától a felnőtteknek lehetőségük lesz vitatkozni különböző Budapestet érintő kérdésekről az ÖrkényKÖZ Műhely vitaszínházi estjén.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:KőszeghyÉS Páratlan oldalTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés