Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyvhét.hu online

Restaurált klasszikusok és Latabár-vígjátékok is lesznek a kedden induló klasszikus filmmaratonon

MTI - 2023.09.11.

Idén csaknem ötven frissen restaurált magyar alkotással, élőzenés némafilmekkel, Latabár-filmekkel, a leghíresebb magyar filmrendezőnők bemutatkozó rövidfilmjeivel, valamint filmes tematikájú sétákkal is várják a közönséget a Budapesti Klasszikus Film Maraton szervezői.

A csaknem ötven magyar és ötven külföldi restaurált klasszikust bemutató fesztiválon a Jézus Krisztus Szupersztárt, az Ed Woodot, a Régi idők fociját és a Grease-t is ingyenesen lehet majd megnézni a Bazilika előtt felállított óriásvásznon, a fesztivál további vetítéseire pedig kedvezményes, ötszáz forintos áron válthatók jegyek a Toldi moziban, az Uránia Nemzeti Filmszínházban és a Francia Intézetben - áll a Nemzeti Filmintézet hétfői közleményében.
A helyszínek listája idén a Budapest Music Centerrel bővült, ahol a némafilmek vetítését olyan kortárs magyar dzsesszzenészek előadása kíséri, mint Harcsa Veronika, Lukács Miklós, Dés László vagy Gőz László.
A program egyik különlegessége, hogy Korda Sándor látványos produkciói, valamint az Oscar-díjas Pressburger Imre (Emeric Pressburger) alkotásai is láthatók lesznek, akinek unokái, a BAFTA-díjas Andrew Macdonald producer és Kevin Macdonald Oscar-díjas rendező személyesen is részt vesz saját filmjeik, a Trainspotting, vagy Az utolsó skót király vetítésein.
A rendezvényen találkozni lehet mások mellett Sándor Pállal, Gazdag Gyulával, Gárdos Péterrel, Thierno Souleymane Dialloval és Pierre Földessel is, akik a filmtörténet kutatóiként avatják be a közönséget a forgatások kulisszatitkaiba.
A Budapesti Klasszikus Film Maratont a Koltai Lajos által fényképezett Maléna című film nyitja meg kedden este az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:KőszeghyÉS Páratlan oldalTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés