Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyvhét.hu online

Rófusz Ferenc filmnapokat rendeznek az Art+ Cinema-ban

MTI - 2023.11.21.

Rófusz Ferenc öt filmjét láthatja a közönség november 23. és 26. között az Art+ Cinema moziban. A megújult Jancsó Miklós teremben megvalósuló vetítéssorozat ingyenesen látogatható, helyeket a mozi honlapján lehet foglalni - közölték a szervezők az MTI-vel.

A sorozatban látható lesz a rendező A kő, a Holtpont, a Gravitáció, A légy és A jegy című filmje.
Rófusz Ferenc 1946-ban született. A Mafilmnél kezdett el dolgozni mint díszletfestő és trükkfilmrajzoló, majd 1968-ban a Pannónia Filmstúdióban helyezkedett el. Közreműködött az 1973-ban bemutatott János vitéz elkészítésében, majd Jankovics Marcell mellett társrendezőként a Gusztáv-sorozatot készítette.
Első animációs filmje A kő volt, majd A légy című munkájáért a legjobb animációs rövidfilm kategóriában 1981-ben Oscar-díjat kapott. A kitüntetett rajzfilm különleges, rendkívül munkaigényes technikával, az úgynevezett háttéranimációval és a Pink Floyd ihlette zörejezéssel készült. Mintegy négyezer rajz kellett a rövid animáció leforgatásához, amelyek közül egyet idén Rófusz Ferenc a Jónak lenni jó! karitatív kampány céljaira, a Semmelweis Egyetem részére, a koraszülött gyermekek és veleszületett rendellenességgel élő csecsemők fejlesztését segítő központ támogatására ajánlott fel.
Ezt követte a Holtpont című munkája, majd 1984-ben a Gravitáció. 1988-ban Kanadában telepedett le, ahol a Nelvana rajzfilmstúdióban kezdett dolgozni, később saját stúdiót is alapított Super Fly Films néven. Kreatív rendezőként megvalósított több mint 60 reklámfilmet és számos animációs produkciót - hagyományos és a digitális technikát is alkalmazva.
2001 óta ismét Budapesten él és saját stúdiójában alkot, a Ticket című, ugyancsak háttéranimációs filmet 2011-ben a nagyobbik fia unszolására készítette el.
Legújabb munkáját, Az utolsó vacsora című animációs filmet 2018-ban készítette el. A film ötletét 40 évvel ezelőtt adta be a Pannónia Filmstúdióhoz, de akkor a vallási téma miatt nem valósulhatott meg. Az alkotás 21. századi technológiákkal, 3D animációval készült, a nyolcezer rajzot digitálisan készítették és színezték. A film 2019-ben az Argentínai Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb animációs rövidfilm díját nyerte el, 2020-ban Magyar Filmdíj elismerésben részesült.
A Szépművészeti Múzeum Bosch-kiállítására készült el 2022-ben a Hieronymus Bosch A gyönyörök kertje című triptichonjának animációs feldolgozása a Pokol táblakép-részről, amelybe belecsempészte a modern, 21. századi ember kaotikus, egoista, romboló világát.
Jelenleg a Budai Rajziskola tanára. Az Amerikai Filmakadémia 2017-ben beválasztotta a tagjai közé, így ő is szavazhat az Oscar-jelöltekről és díjakról.
Munkásságát az Oscar-díj mellett számos nemzetközi kitüntetéssel ismerték el.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*: