Könyvhét 2023
A Móra Kiadó
ünnepi könyvheti programjai
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
A Móra Kiadó<br>ünnepi könyvheti programjai SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyvhét.hu online

Tandori Dezső és Kurtág György találkozásairól nyílik kiállítás Szegeden

MTI - 2023.03.22.

A betűből. A szóból. címmel Tandori Dezső és Kurtág György találkozásairól nyílik kiállítás pénteken Szegeden, a Tiszatáj Szalonban - tájékoztatta az irodalmi folyóirat az MTI-t.

A közlemény szerint Kurtág György és Tandori Dezső a második világháború utáni magyar művészet és szellemi élet meghatározó alakjai, akiknek hatása messze túlterjed szűken vett szakterületük - a zene és az irodalom - hagyományosnak tekintett határain. A két művész nevét azonban nemcsak a korszak, a részben párhuzamos pálya állíthatja egymás mellé, hanem az a különleges barátság, mely a két alkotó életében az 1970-es évek elejétől fontos szerepet játszott. Találkozás nélküli barátságról van szó, olyan megszakít(hat)atlan, a távolság minden formáját legyűrő együttlétről, mely bizonyos intenzív szakaszokban rendkívüli "közös" művekkel örvendeztette meg a befogadóikat.
A Kokas Nikolett művészettörténész és Rajk Judit énekművész által létrehozott kiállítás - mely a FUGA Budapesti Építészeti Központ tavalyi, azonos címmel megrendezett tárlatának anyagaiból nyújt válogatást - a két művész kései, 2018 és 2022 közötti üzenetváltásaira összpontosít.
A címadó Tandori-versciklus a költő utolsó - 2019-ben bekövetkezett halála után - a Tiszatáj Kiadó gondozásában megjelent Felplusztulás, leplusztulás című kötetében fogalmaz meg egyszerre abszurd és megható művésztársi örökhagyást a zeneszerző számára. Kurtág György pedig, aki mindig különösen élénken rezonált a költészet, és azon belül Tandori Dezső lírájának hívásaira, a költő halála után hasonlóan abszurd és megható gesztusokból építi barátságuk láthatatlan zenei emlékművét.
A kiállításon Tandori Dezső és Kurtág György műveinek kéziratai, művészi kapcsolattartásuk írásos dokumentumai láthatók. A tárlat pénteki megnyitóján Rajk Judit énekművész, Csonka Gábor hegedűművész és Zétényi Tamás csellóművész Kurtág György, Ligeti György és Jeney Zoltán szóló- és kamaraműveiből, Tandori Dezső inspirálta kompozícióiból ad elő szerkesztett műsort.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Kálvin 0607KőszeghyÉS Páratlan oldalTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés