Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyvhét.hu online

Tizenkét új kötetet jelentetett meg az MMA Kiadó az Ünnepi Könyvhétre

MTI - 2023.06.07.

Tizenkét új könyvet, köztük a Kányádi Sándorral folytatott beszélgetéseket, Grendel Lajos elbeszéléseit, Horkay Hörcher Ferenc esszéit és Shakespeare szonettjeinek új fordításait jelentette meg a 94. Ünnepi Könyvhétre az MMA Kiadó.

Richly Gábor, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) főtitkára a köteteket bemutató szerdai budapesti sajtótájékoztatón kiemelte: több mint öt éve művészeti értékeink bemutatására, értékmentő, értékteremtő céllal alapította meg az MMA saját kiadóját, amely nem függ a piaci viszonyoktól, kereslettől, a pályázati rendszerektől, hanem biztos, kiszámítható finanszírozással, többéves tervezéssel, előkészítő munkával tud létrehozni olyan igényes albumokat, hiánypótló kiadványokat, amelyekre más kiadók nem tudnak, vagy mernek vállalkozni.
Mint kiemelte, ennek a koncepciónak a jegyében, az elmúlt több mint öt évben több mint 200 könyvet jelentetett meg a kiadó, amely több mint 300 filmet is elkészített.
A könyvheti újdonságokat Pécsi Györgyi akadémikus, az MMA Kiadó ügyvezetője, valamint a kiadó munkatársai, Palojtay Kinga vezető szerkesztő és Szathmáry István szerkesztő mutatta be.
Pécsi Györgyi elmondta: a továbbiakban is folytatódik a sorozatok, életműsorozatok publikálása, köztük a Cs. Szabó László- és Szilágyi István-életműsorozaté.
A kötetek ismertetője szerint Cs. Szabó László három írását a keletkezési idő logikája és történelmi viharok szeszélye rendezte egymás mellé, az Erdélyben, a Haza és nagyvilág, valamint a Két part az életmű gondolati és műfaji csúcspontja. Szilágyi István kolozsvári magyar írónak Távolodó jégtáblákon címmel jelentek meg válogatott publicisztikái.
Az iparművészet- és tervezőművészet-monográfiasorozat is folytatódik. Megjelent Keppel Márton munkája, a Hámory Judit belsőépítész életművét bemutató kötet. A Pars pro toto sorozatban Romano Guardini írásainak gyűjteménye A műalkotás lényege címmel látott napvilágot, míg Szekfü András Így filmeztünk sorozata a negyedik darabbal gazdagodott.
Szintén folytatják az MMA jelentősebb ösztöndíjas programjainak feldolgozását, ezúttal William Shakespeare szonettjei Fazekas Sándor új fordításában jelennek meg. Az új átiratokat a korábbi fordításoknál szigorúbb szöveghűség jellemzi, továbbá jegyzetek értelmezik, helyezik kontextusba a műveket.
Az oktatási segédanyagként is felhasználható albumok kiadása Szunyoghy András Vadállatok anatómiai rajzai című kötetének megjelentetésével folytatódik. Továbbá a jelentős képzőművészeti teljesítménnyel rendelkező akadémikusok életmű-reprezentációinak sorozatában a könyvhétre megjelenő album Kovács Péter (1943-2019) festőművész, grafikus, könyvillusztrátor életművét mutatja be csaknem kétszáz képben, Wehner Tibor tanulmányával.
Mint kiemelték, az új kötetek között van a Lenzsér-Mezei Kata építész, ötvösművész munkáját bemutató Monstrancia című album is. A művész a 2021-ben Budapesten megtartott 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készítette el a kötetben bemutatott egyedi monstranciát. A kongresszus jelképévé vált szakrális tárgyat az oltáriszentség felmutatására tervezték az ünnepi körmeneteken és szentségimádásokon.
Grendel Lajos művei Összegyűjtött elbeszélések címmel jelent meg, valamint Pécsi Györgyi szerkesztésében Fehéringes közmagyar - Beszélgetések Kányádi Sándorral címmel adtak ki kötetet. Horkay Hörcher Ferenc Erő és gyöngédség címmel megjelentetett kötete képzőművészeti és városfilozófiai esszéket tartalmaz.
Mint elhangzott, az MMA Kiadó az idén negyedik alkalommal lesz jelen önálló standdal a könyvhéten, ahol dedikálásokkal is várja az érdeklődőket a Vörösmarty téren. A június 8-tól 11-ig tartó 94. Ünnepi Könyvhéten a kiadó öt dedikálást szervez: június 10-én, szombaton Szunyoghy András, Szekfü András és Fazekas Sándor, június 11-én, vasárnap Lenzsér-Mezei Kata és Horkay Hörcher Ferenc várja az érdeklődőket. A kiadványokat az elmúlt évek sok más kötetével együtt az érdeklődők megtekinthetik és kedvezményesen megvásárolhatják a könyvhét 48-as pavilonjánál.
A sajtótájékoztatón bemutatták a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központtal közösen kiadni tervezett "Építs nekem hajlékot!" Szubjektív zsinagógatúrák a Kárpát-medencében című kötetet, Negyela László és Oszkó Ágnes Ivett munkáját is, amely várhatóan a nyáron jelenik majd meg.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:KőszeghyÉS Páratlan oldalTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés