Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
A Szépírók Társaságának díjátadása

Mindenek felett

Zsúfolásig telt írókkal, költőkkel a Nyugati téri Alexandra Könyváruház toronyszobája a napokban: a Szépírók Társaságának 2006-os díjait osztották. Ha Beney Zsuzsa költő, András Sándor író és Földényi F. László irodalomtörténész késve érkezett volna, nekik még akkor is szorítottak volna helyet: hozzájuk szólt ugyanis a díjazottakat megillető laudáció.
De az elegáns Beney Zsuzsa már ott üldögélt, elgondolkodva, András Sándor zsebes mellényében éppen Esterházyval kezelt, Földényi pedig csöndben suhant át ezüstszín zakójában a tömegen. A többiek a sűrűn berendezett széksorok között fél lábon állva, lapjára hajtva pletykálkodtak: korábbi nyertesek, Spiró György, Németh Gábor, Tóth Krisztina, és a következő évek potenciális jelöltjei.
– Délután úgy látszik, jobban eljönnek az írók – vezette fel a ceremóniát kaján mosollyal a társaság feje, Csaplár Vilmos, adta a stafétát a szavai szerint zord és eredményesen igazgató házigazdának, Matyi Dezsőnek, aki ezt szerényen hárította, mondván, ő állítólag bűbájos, kedves ember. És, hogy az egybegyűlteket is dicsérje, szakmai titokba avatta őket: az eladási mutatók szerint egyre jobban fogynak a hazai szerzők kötetei. Rendhagyó ígéretet is tett hirtelen örömében: a nyertesek száz-száz felpántlikázott kötetét küldi szét országszerte, jelentős személyeknek.
És jöhettek az egymással versengő, köszöntő szavak.
– Egyszerre tükröződik verseiben a külső világ sok apró moccanása, valamint a belső világ rendíthetetlen állandósága – méltatta Margócsy István a díjazott Beney Zsuzsa Se tűz, se éj című kötetébe gyűjtött, több évtizedet átívelő költészetét.
– Ebben a könyvben a szépíró és az irodalomtudós kvalitásai boldog komolysággal és játékossággal egyesülnek – fogalmazott Szilágyi Zsófia, és a prózanyertes András Sándor Gyilkosság Alaszkában című krimijét ajánlotta önfeledt krimi olvasónak, intellektuális élményre vágyóknak egyaránt.
– A könyv egészére olyan attitűd jellemző, amit nem az írás tárgyával, hanem inkább az alkotói figyelem természetével írhatunk le – jellemezte Bodor Béla Földényi F. László Berlin sűrűjében című esszékötetét, és írásait Montaigne munkáihoz hasonlította.
Gratuláltak.
Őszintén.
És utána tették azt az egybegyűltek még sokáig, a három ünnepelthez kígyózó sorokban.
Szablyár Eszter
Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:KőszeghyÉS Páratlan oldalTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés