Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Irodalmi díjak 2006-ban Magyarországon

Irodalmi díjak 2006-ban Magyarországon

Összeállításunkba csak a ma élő (tehát 2005-ben vagy 2006-ban létező) magyarországi irodalmi díjakat vettük fel. Ha bármely díjat évente több kategóriában is kiosztanak, köztük irodalmiban is, akkor szerepeltetjük. Azonban azokat, melyekkel időnként írókat és költőket is jutalmaznak, de az adott díjnak nincs különálló irodalmi kategóriája, és a díjazás szempontjai egészen másfélék, például helyi tehetségek jutalmazása (ilyen például a Tolna Megyei Művészetért Plakett vagy a Szeged Kultúrájáért Díj vagy a Pro Urbe Budapest), kihagytuk. Helyszűke miatt csak az utolsó év díjazottjait közöljük.
Nem kaptak helyet ebben a gyűjteményben, de nem szabad megfeledkezni az olyan állami díjakról sem, melyeknek írók, költők vagy kritikusok is a díjazottjai között szerepelhetek. Megkaphatják civilek is, így szépírók is a Magyar Köztársasági Érdemrend különböző fokozatait (Nagykereszt, Középkereszt, Tisztikereszt, Lovagkereszt) és a Magyar Köztársasági Érdemkereszt arany, ezüst és bronz fokozatát.
Az eddig létező legnagyobb juttatással járó irodalmi díj, a Magyar Irodalmi Díj 2005-ben megszűnt. A díjat a Magyarország Európában Alapítvány hívta életre, és az előző év legjobbnak ítélt szépirodalmi alkotását díjazták vele 5 millió forinttal. A Magyar Irodalmi Díjat adományozó alapítványt a DaimlerChrysler, a Papyrus Hungaria, az ERAVIS, az ÁB-Aegon, a Hungexpo, a Magyar Külkereskedelmi Bank, a Kereskedelmi és Hitelbank, a Westel 900 GSM, a Philips Magyarország és a Zwack Unicum hozta létre. A kuratórium neves irodalmárokat kért fel a díj odaítélésére. Elsőként (2001-ben) Esterházy Péter vehette át a díjat, utolsóként pedig Tolnai Ottó. Színesíti a díj történetét, hogy 2002-ben három írónak –Balla Zsófiának, Bodor Ádámnak és Szilágyi Istvánnak – ítélték, de utóbbi visszautasította. Valamilyen formában, ha nem is ugyanolyan feltételekkel, de azért tovább él az Irodalmi díj, hiszen idén hozta létre az egyik alapító, az Aegon Magyarország Zrt. az Aegon Művészeti díjat, mely összeállításunkban is szerepel.
Nem a Magyar Irodalmi Díj az egyetlen, amely a tavalyi évben szűnt meg, 2005-ben adták át utoljára például az Írószövetség Arany János Alapítványa által létrehozott Arany János-díjat vagy a Jelenkor Szinnyei Júlia-díját, a pénzszűke miatt. A korábbi években is számos irodalmi díj múlt el nyomtalanul, és bár nem lehet biztosan kideríteni megszűnésük okait, de legvalószínűbbnek mindenütt az anyagiak hiánya látszik. Így például 2002-ig létezett a Király István-díj, mellyel irodalomtörténészeket jutalmaztak, információink szerint 2004-ben osztották ki utoljára az előadóművészeknek és költőknek adható Radnóti Miklós-díjat. A kilencvenes évek végén szűnt meg a kritikusoknak, műfordítóknak adható Kosztolányi Dezső-díj. Korábban, a rendszerváltás környékén is számos díj lett az enyészeté: többek között az Írószövetség Örley-díja, vagy a szovjet irodalom kimagasló megszólaltatásáért járó Áprily Lajos műfordítói díj, vagy a különböző művészeti ágakban kiosztott SZOT-díj.
Látva ezt a számos díjat, óhatatlanul felmerül bennünk a kérdés: melyik díj mennyit érhet. Melyiket értékelik az alkotók? Melyiket a szakma? Melyiket a nagyközönség?
Nyilvánvalóan mást jelent, ha egy díjjal jelentős pénzösszeg jár, illetve ha a díjazott presztízse nő jelentősen – legalábbis szakmai berkekben. A legnagyobb pénzösszeggel járó díjak ma, a Kossuth-díj után, természetesen a gazdasági társaságok által alapítottak: az Alternatív Kossuth-díj, az Aegon-díj, az Artisjus Irodalmi díj és a Prima Primissima. Anyagi gondjai talán nem lesznek egy ideig annak, aki megkapja valamelyiket, más kérdés, hogy mindezzel társadalmi elismerés is jár-e. Nem feltétlenül, illetve díja válogatja. Mert más konnotációt hordoz az, ha valakit szakmai testület választ ki és egészen mást, ha valakit gazdasági vezetők vagy esetleg a nagyközönség jelöl egy díjra. És megint másfajta elismerés az, ha valaki az alkotótársak elismerését vívja ki, ilyen például a Szépírók Társaságnak díja, melynél a díjazottakat a társaság kétszáz fős tagsága választja ki.
Az írók, irodalmárok nyilatkozataikból úgy tűnik, az lenne számukra az ideális, ha olyan díjak is léteznének, melyek nem járnának jelentős pénzösszeggel, de az írói tekintélyt jelentősen emelnék, mégpedig úgy, hogy mindez az eladott példányszámokban és a honoráriumokban tükröződne. Mintha ma bizonyos díjaknál pont a fordítottja működne: azok az írók kapnak jelentős pénzösszeggel járó kitüntetéseket, akiknek a műve(i) addig is nagy példányszámban fogytak, sikerkönyvnek tekinthetőek. Ezzel sincs semmi probléma, a sikeres alkotásokat is honorálni kell és szükséges, de valóban szerencsésebb lenne, ha létezne a másik út is. Vagy ha ez nem lehetséges, hiszen elég nehéz eladási példányszámokat mesterségesen növelni, akkor lehetnének olyan díjak, melyek fiatal, kezdő, kevéssé ismert alkotókat jutalmaznának jelentősebb honoráriummal, mely lehetővé teszi számukra az alkotást, és talán az ismertséget is meghozza nekik.
Jolsvai Júlia


AZ ELLE magazin 2004-ben létrehozott Irodalmi Díja nem csupán magyar szerzőket jutalmaz, hanem külföldieket is, mindemellett maga a kezdeményezés érdekes, hiszen egy olvasókból álló kuratórium értékeli a könyveket hónapról hónapra, és az ő minősítésük alapján dől el a végleges sorrend.
A Hewlett-Packard Magyarország Kft. és a Janikovszky Éva Alapítvány által létrehozott Janikovszky Éva-díjat 2004-ben hirdették meg, de tudomásunk szerint a 35 év alatti íróknak adható kitüntetést mindeddig még nem osztották ki.


Állami díjak

Babérkoszorú-díj
Alapító: Magyar Országgyűlés
Alapítás éve: 1996
Március 15-én adják át a Kossuth- és Széchenyi-díjjal egy időben, a kitüntetett költőnek a miniszterelnök nyújtja át a Magyar Köztársaság Babérkoszorús Írója díjat.
2006 díjazottjai: Kovács András Ferenc és Szilágyi Ákos

Corvin-lánc
Újraalapító: Magyar Országgyűlés
Újralapítás éve: 2001
A Corvin-láncot eredetileg Horthy Miklós alapította 1930-ban. A kitüntetést azok kaphatták meg, akik a magyar tudomány, irodalom és művészet területén kimagaslóan teljesítettek. A Corvin-lánc élő viselőinek száma egyszerre nem lehetett több tizenkettőnél, később, Erdély visszacsatolása után a kvótát hárommal felemelték, így egyszerre tizenöten viselhették.
Az újralapított díj szabályai hasonlóak: a kitüntetettek száma egyidejűleg nem haladhatja meg a tizenkét főt. Az elhunyt kitüntetett helyébe lépőt már nem a miniszterelnök, hanem a többi díjazott jelöli ki. Az elismeréssel nem jár anyagi juttatás, viszont minden kitüntetett háromévente egyszer kijelölhet egy személyt, aki Corvin-ösztöndíjasként a kulturális tárcától havi nettó 500 000 forintban részesül alkotói tevékenységét támogatandó. 2001-ben, a díj újraalapításakor a miniszterelnök egyetlen írónak, Szabó Magdának adományozott Corvin-láncot.

József Attila-díj
Alapító: Minisztertanács
Alapítás éve: 1950
A kulturális minisztérium az Írószövetség véleményének meghallgatásával adományozza évente egyszer. 1990-től március 15-én adják át. 2001-től tizenhárom író, költő, irodalomtörténész vagy műfordító kaphatja, korábban tíz volt a díjazottak száma. 1999-ben 200 000 Ft volt a díj összege.
2006 díjazottjai: Barna Imre, Bojtár Endre, Boldizsár Ildikó, Csokits János, Csordás Gábor, Forgách András, Grecsó Krisztián, Kárpáti Péter, Keresztury Tibor, Kőrösi Zoltán, Kulcsár-Szabó Zoltán, Schein Gábor, Turczi István

Kossuth-díj
Alapító: Magyar Országgyűlés
Alapítás éve: 1948
Az országgyűlés 1948-ban alapította a szabadságharc százéves évfordulójára emlékezve. 1990 óta ismét március 15-én adományozza a köztársasági elnök. A tudomány, a művészet és az irodalom területén kiemelkedő alkotókat díjazzák vele. A vele járó összeg az aktuális nettó nominál átlagkereset ötszöröse, ez ma 6,2 millió Ft.
2006 irodalmi díjazottjai: Görgey Gábor, Karátson Gábor, Spiró György, Dr. Tordai Zádor

Márai Sándor-díj
Alapító: Művelődési és Közoktatási Minisztérium
Alapítás éve: 1995
Írói életműért vagy az előző évben megjelentetett kimagasló értékű prózakötetért, valamint magyar író külföldi elismerést szerzett munkásságáért adományozható. A Magyar Kultúra Napján (szeptember 21.) adják át évente három írónak. A díj összege 2000-ben 200 000 Ft volt.
2006 díjazottjai: Berniczky Éva, Dragomán György, Nádas Péter

Alapítványok, társaságok, egyesületek

Az Év Gyermekkönyve-díj
Alapító: IBBY Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa (International Board on Books for Young People) Magyar Szekciója
Alapítás éve: 2001
Az Év Gyermekkönyve-díjat az IBBY Magyar Szekciója ítéli oda az előző év legjobb, legsikeresebb, új magyar gyerekkönyveinek, illetve azoknak, akik kiemelkedően teljesítettek a gyerekeknek szóló irodalom, az illusztráció vagy könyvkiadás valamely részterületén. A díj célja a magyar gyerekirodalom jelentős alkotóinak elismerése és elismertetése.
2005 díjazottjai: Bálint Ágnes (életműdíj), Kántor Péter (líra), Kertész Judit (műfordítás), Scheer Katalin (próza)

Csokonai-díj
Alapító: Csokonai Vitéz Mihály Irodalmi és Művészeti Társaság
Alapítás éve: 1985
Átadására az októberi Hévízi Irodalmi Napok keretében kerül sor. A díj összege 2001-ben 50 000 Ft volt.
2005 díjazottja: Zalán Tibor

Gérecz Attila-díj
Alapító: Magyar Írószövetség, Stádium Alapítvány és Kiadó
Alapítás éve: 1991
Gérecz Attila költő 1956-ban az orosz tankokkal vívott harcban esett el. A fiatal költő emlékére alapított díjat két elsőkötetes, 30 év alatti költő kapja minden évben. A díjat a Kárpáti Kamil által alapított Stádium Alapítvány hozta létre 1991-ben, ám a kitüntetést két éve a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma adományozza október 23-án.
2005 díjazottjai: Szlukovényi Katalin, Weiner Sennyey Tibor

MAOE Alkotói Nagydíj
Alapító: Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete
Alapítás éve: 2000
Évente hat személy kaphatja: egy-egy folyamatosan magas színvonalon alkotó író, zeneművész, képzőművész, iparművész és fotóművész, a hatodik nagydíjat pedig bármely területen alkotó művész kaphatja. A díj összege 2000-ben 300 000 Ft volt.
2006 irodalmi díjazottja: Ferdinandy György

Mészöly Miklós-díj
Alapító: Mészöly Miklós Egyesület
Alapítás éve: 2004
Minden évben olyan fiatal írónak ítélik oda, aki jelentős életművel rendelkezik. Nem csak magyar alkotóknak adható, más közép-európai íróknak is. Átadására a névadó születésnapján (január 19.) Szekszárdon kerül sor.
2006 díjazottja: Darvasi László

Nagy Lajos-díj
Alapítás éve:
Alapító: Nagy Lajos Irodalmi és Művészeti Alapítvány
2005 díjazottja: Polgár Ernő

Nemes Nagy Ágnes-díj
Alapító: Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Alapítás éve: 1998
Azokat a kortárs magyar esszéírókat jutalmazzák a Magyar Kultúra Napja (január 22.) alkalmából, akik az irodalomban, a művészetben, a természet- vagy a társadalomtudományban megvalósítják a szakmai hitelesség, a világos szerkesztés és a meggyőző, érzékletes stílus egységét. A díj összege 300 000 Ft.
2005 díjazottjai: Görgey Gábor, Pomogáts Béla, Losonczi Ágnes

Pro Literatura-díj
Alapító: Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete Irodalmi Tagozata
Alapítás éve: 1994
Az 1992-ben a megszűnt Művészeti Alap tagságából alakult a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány mellett működik a díjat létrehozó országos egyesület. A díjjal járó pénzösszeget a Nemzeti Kulturális Alapprogram biztosítja.
2005 díjazottjai: Domokos Géza, Fekete Vince, Keszthelyi Rezső, Márkus Béla, Nagy Gabriella, Szávai János

Szépírók Társasága Díja
Alapító: Szépírók Társasága
Alapítás éve: 2001
Három kategóriában kerül kiosztásra a Szépírók Társasága tagságának döntése alapján: próza, esszékritika, líra. A díjak összege 2003-ban kategóriánként 200 000 Ft volt. Az évente egyszer odaítélt Szépírók Díjának szponzorai vállalkozók. Így például támogatójuk az Pécsi Direkt–Alexandra-birodalom is, a díjátadásra az utóbbi két évben az Alexandra könyváruházban került sor.
2006 díjazottjai: Beney Zsuzsa (líra), András Sándor (próza), Földényi F. László (esszé)

Sziveri János-díj
Alapító: Magyar Írószövetség
Alapítás éve: 1991
A költő életművének és emlékének szentelt díj. Átadására a névadó születésének évfordulóján (március 25.) kerül sor. 2002-ben a díj összege 30 000 Ft volt.
2006 díjazottja: Virág Zoltán

Táncsics Alapítvány Életműdíja
Alapító: Táncsics Alapítvány
Alapítás éve: 2004 (irodalmi 2005)
Olyan kortárs magyar művészeknek adható, akik munkásságuk során kiemelkedő színvonalú alkotótevékenységükkel vívtak ki széleskörű elismerést. Tavaly óta évente egy író is megkaphatja. A díj összege 2004-ben 1 millió Ft volt.
2005 év irodalmi Életmű Díjasa: Juhász Ferenc

Cégek

Aegon Művészeti Díj
Alapító: Aegon Magyarország Zrt.
Alapítás éve: 2006
Célja a hazai művészeti és kulturális élet kiválóságainak jutalmazása. Évente 1 fő kaphatja, a díj összege alapításakor 3 millió Ft volt. A díjazott lehetőséget kap arra, hogy bármely művészeti ágból egy fiatal tehetséget válasszon, aki 2 millió Ft-os társdíjban részesül.
2006 díjazottja: Spiró György

Alternatív Kossuth-díj
Alapító: Balogh Gyula, Földváry Györgyi – Alternatív Magyar Művészeti Díj Alapítvány
Alapítás éve: 1996
A díj összege egy (alumínium)forinttal több, mint amennyi az állami Kossuth-díjjal jár. 1999 és 2002 között nem került kiosztásra.
2006 irodalmi díjazottja: Szalay Károly

Artisjus Irodalmi Díj
Alapító: Artisjus Szerzői Jogvédő Hivatal
Alapítás éve: 1986 (2005)
Az Artisjus Irodalmi Alapítvány következő évre szóló ösztöndíja, mely kiemelkedő teljesítményt nyújtó alkotók számára további művek létrehozásához biztosít anyagi függetlenséget. 2006-tól két kategóriában osztják ki a díjat: a Nagydíj célja az előző év egy kiemelkedő, különösen értékes alkotásának jutalmazása. Az öt másik, ösztöndíj jellegű Díjat azzal a céllal osztja ki az Alapítvány, hogy lehetővé tegye és ösztönözze a tehetségüket már bizonyító művészek további alkotómunkáját. A Nagydíj összege 3 millió Ft, a Díjak egyenként 1 800 000 Ft-osak (egy éven át havi 150 000 Ft). A díjak forrása az Artisjus által az irodalmi területen alkotó szerzők javára érvényesített televízió és rádió sugárzási jogdíjakból elkülönített, 10%-ot meg nem haladó jogdíjrész.
2006 díjazottjai: Ferencz Győző (Nagydíj), Díj: Berniczky Éva, Borbély Szilárd, Dragomán György, Jónás Tamás, Temesi Ferenc

Üveggolyó-díj
Alapító: Írók Boltja
Alapítás éve: 1993
Az Írók Boltja Üveggolyó rendjét a könyvhéten adják át, melyet a könyvesbolt munkatársai évente adományoznak egy-egy kortárs irodalmi személyiségnek – munkássága, irodalmi tevékenysége elismerése mellett a bolt dolgozóival való bensőséges kapcsolata kifejezéseként.
2006 díjazottjai: Nádas Péter, Sándor Iván

Prima Primissima
Alapító: Demján Sándor – Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége
Alapítás éve: 2003
A díj célja a hazai tudományos, művészeti és kulturális élet pártoktól független támogatása. A díjak odaítélésével a magyar szellemi élet, a kultúra, a tudomány és a művészetek terén a kiemelkedő teljesítményt nyújtókat, valamint az elismerésre és követésre méltó életműveket kívánja középpontba állítani. A Prima Primissima-díj összege kategóriánként évente 50 000 euró, a Prima díjasoknak pedig 10 000 euró. A közönségdíjasok, akikre bárki szavazhat nyilvános lista alapján, további 50 000 eurónyi díjat kapnak.
2005 irodalmi díjazottja: Lázár Ervin

Magánemberek

Bródy Sándor-díj
Alapító: Alexander Brody
Alapítás éve: 1994
Azon első kötetes magyar prózaíró kapja, akinek prózakötete az előző évben jelent meg. A díj összege 350 000 Ft, továbbá a kezelő Bródy Sándor Alapítvány hozzájárul a díjazott szerző második könyvének megjelenési költségeihez. A díjra pályázhat a szerző és jelölhet könyvet a kiadó is.
2005 díjazottja: Gazdag József

Déry Tibor-díj
Alapító: Déry Tiborné – Déry Tibor Alapítvány
Alapítás éve: 1984
Az Alapítvány és a díj Déry Tibor özvegyének végakaratából jött létre, aki vagyonát a magyar államra hagyta azzal a feltétellel, hogy annak értékesítése után a befolyt összeg kamataiból kimagasló irodalmi tevékenységű művészeket díjazzanak. Kiemelkedő irodalmi munkásságért, a magyar irodalom külföldi népszerűsítésében elért eredményekért, magyar művek idegen nyelvre fordításáért adható. A díjak átadása a névadó születésének évfordulóján, október 18-án történik. A díj összege 1991-ben 150 000 Ft volt.
2005 díjazottjai: Ágh István, Báthori Csaba, Dragomán György, Lövétei Lázár László, Sajó László

Fehér Klára-díj
Alapító: Nemes László
Alapítás éve: 2003
Az 1996 szeptemberében elhunyt Fehér Klára emlékére ötmillió forint alaptőkével létesített alapítványt 2005-től a Petőfi Irodalmi Múzeum gondozza. A díjat az írónő munkásságához szellemiekben és minőségében igazodó pályaművel nyerheti el egy 40 évesnél fiatalabb magyar író bármely irodalmi műfajba tartozó munkájával. A díj összege 100 000 Ft.
2006 díjazottja: Nyilas Attila

Füst Milán-díj
Alapító: özv. Füst Milánné Helfer Erzsébet
Alapítás éve: 1975
Egyik évben két költő, a következőben két prózaíró kapja, hogy Füst Milánné szándéka szerint: „erkölcsi elismerést és anyagi támogatást nyújtson azoknak a költőknek és íróknak, akik Füst Milán irodalmi munkásságának szellemében az egyetemes emberi haladás érdekeit magas művészi szinten fejezik ki”. A pénzdíjat korábban a Helfer Erzsébet által letétbe helyezett egymillió forint kamatai fedezték, de ez az összeg mára már nem elegendő: a jutalmat így a Magyar Tudományos Akadémia Füst Milán Fordítói Alapítványa egészíti ki fejenként 250 000 forintra. A szervezés és lebonyolítás költségeit a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma fedezi.
2005 díjazottjai: Darvasi László, Spiró György

Gábor Andor-díj
Alapító: özv. Gábor Andorné Halpern Olga és Gábor Magda
Alapítás éve: 1958
A díjjal évente egy-egy jeles lírikus vagy író kerül megjutalmazásra. Átadására Gábor Andor születésnapján (január 20.) kerül sor.
2004: Baranyi Ferenc

Magyar Művészetért Díj
Alapító: Gubcsi Lajos – Magyar Művészetért Alapítvány, Magyar Művészetért Szalon
Alapítás éve: 1988
A magyarországi és határon túli magyar művészek munkájának elismerésére és megbecsülésére alapított elismerést tizenkét, majd tizenöt kategóriában ítélik oda, köztük irodalmiban is. A díj maga egy aranyozott tűz- és sodronyzománc emlékérem rovásírással, másrészt 100 000–500 000 forint közötti pénzösszeg.
2005 díjazottjai: Domonkos István, Grendel Lajos, Lászlóffy Aladár, Spiró György

Palládium-díj
Alapító: Pintérné Boros Krisztina – Palládium Alapítvány
Alapítás éve: 2001
Az előző év magyar nyelvű szépirodalmának két, társadalomtudományának, képzőművészetének egy-egy kiemelkedő alkotóját, az először 2003-ban átadásra kerülő Különdíjjal pedig a fenti kategóriákba pontosan be nem sorolható, ám azokkal rokon területek legkimagaslónak ítélt teljesítményét kívánja elismerésben részesíteni. Az öt díjazott egyenként nettó másfél millió forintos pénzdíjban részesül. Az alapítványt gazdasági társaságok szponzorálják.
2005 díjazottjai: Ferencz Győző (különdíj), Halasi Zoltán, Nádas Péter

Szép Ernő-jutalom
Alapító: Pogányné Szép Berta – Művelődési és Közoktatási Minisztérium
Alapítás éve: 1984
A jutalmat az író húga, Pogányné Szép Berta alapította, és a Magyar Dráma Napján (szeptember 21.) kerül átadásra. Az előző évadban bemutatott vagy nyomtatásban megjelent legjobbnak ítélt magyar dráma írója, a legjobb első drámával jelentkező kaphatja. Illetve a kuratórium drámaírói életmű elismeréseként is kioszthatja. A kuratóriumban munkájában szakmai szervezetek vesznek részt.
2005 díjazottjai: Eörsi István, Schein Gábor

Folyóiratok, könyvkiadók

Alföld-díj
Alapító: Alföld című irodalmi folyóirat
Alapítás éve: 1971
A szerkesztőség döntése alapján kerül kiosztásra évente egyszer, a Debreceni Irodalmi Napok keretében.
2005 díjazottjai: Bényei Tamás, Láng Zsolt, Takács Zsuzsa

Aranyalma-díj
Alapító: Animus Kiadó
Alapítás éve: 2002
Gyermekirodalmi díj, évente egy olyan személy kaphatja, aki sokat tett az olvasás népszerűsítéséért, a gyermekirodalom nagyobb megbecsüléséért, a gyermekek olvasáskultúrájáért. Átadására a Gyermeknapon (május utolsó vasárnapján) kerül sor. A díj összege 200 000 Ft.
2006 díjazottja: Rigó Béla

Szépirodalmi Figyelő-díj
Alapító: Szépirodalmi Figyelő című folyóirat
Alapítás éve: 2004
A Szépirodalmi Figyelő folyóirat szerkesztősége által évente odaítélt díj.
2005 díjazottjai: Imreh András, Nagy Gáspár

Wessely műfordítói díj
Alapító: André Wessel és az Európa Kiadó
Alapítás éve: 1980
A kiemelkedő fordítói teljesítmények elismeréseképp adott Wessely László-díjat az Európa Könyvkiadó néhai jeles műfordítójának hagyatékából testvére alapította a kiadóval együtt 1980-ban. Wessely László 1969-től 1978-ig az Európa Könyvkiadó irodalmi vezetője volt.
2006 díjazottja: Szántó Judit

Jolsvai Júlia

A cikk megírásában segítséget jelentett a Petőfi Irodalmi Múzeum online adatbázisa.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:KőszeghyÉS Páratlan oldalTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés