Könyvhét 2023
A Móra Kiadó
ünnepi könyvheti programjai
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
A Móra Kiadó<br>ünnepi könyvheti programjai SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
A Könyvhét kérdez Dunai Tamás válaszol – Könyvhét 20

[A Könyvhét megjelenésének huszadik évfordulójára készülve közreadott írás a netkorszak előtti időkből]

Dunai Tamás színész, mint a vele készült interjúból is kiderül magyar-francia szakos tanári diplomát szerzett, zenél, sokoldalú művész, és hosszú-hosszú ideje állandó színművész főszereplője a Fekete Sas Kiadó nagy könyvbemutatóinak. Az 1998-as interjúban is szó esik erről, és a 2017-ben készült fotó is a Fekete Sas Kiadó ünnepi könyvheti könyvbemutatóján készült.

A Könyvhét kérdez Dunai Tamás válaszol
1998. július 14.

Mire ezek a sorok napvilágot látnak, Dunai Tamás színművész már visszatért kéthetes útjáról, Angliából, ahol tanított. Talán jut ideje egy kis pihenésre, s aztán készül – egyelőre csak könyvvel a kezében – új szerepére, a Lázadás a Caine hadihajón című darab bemutatójára. De láthatjuk őt már a nyáron is, a Városmajorban a Budapest Klezmer Band-del fog fellépni.
Sokoldalú, népszerű, elfoglalt. Intellektuális színésznek szokás mondani az ilyen tudatos, jól felkészült, önmagát igényesen kifejezni tudó művészt. Ez az Ünnepi Könyvhéten készült rövid beszélgetés mindenekelőtt a jelenre és a közeljövőre koncentrál, de benne van – utalás szintjén legalább – egész eddigi, igazán sikeresnek mondható, pályájának íve, lényege.

– Film?

– Most nincs. Tizenöt évvel ezelőtt forgattam utoljára magyar filmben. TV-játékokban meg külföldi illetve kooprodukciós filmekben szerepeltem, de ezek csak pénzkereső munkák, mert legföljebb az ember nyelvtudására, a kinézetére van szükség, s nem az számít, hogy milyen színész. Úgy érzem, az Angi Vera óta nem készült velem jelentősebb, említésre méltó film.

– Színház?

– Több musicalben is játszom: Tevjét alakítom a Hegedűs a háztetőn-ben, Gastrofer George és az Öreg Macska vagyok a Macskák-ban, Bob Crachit-ot játszom Dickens Karácsonyi ének című művének zenés adaptációjában, Az Isten pénzében. A II. Edward című Marlowe-darabban, amellyel nemrég voltunk Angliában, 6-7 apró szerepet játszom, a gyilkostól a canterbury érsekig.

– Muzsika?

– Az van, hála istennek. Az önálló estemben is: szaxofon és klarinét. Ahol csak lehet, zenélek. A zene olyan számomra, mint a kerékpárosnak az úszás, kiegészítő sport, ami erősíti az eredeti sportágat.

– Rádiós szerepek?

– A Vendég a háznál című produkcióban törzsvendég vagyok.

– Szinkron?

– Van egy-két emberpróbáló feladatom, és egy-két nagyon vidám is. A Michael Palin-sorozatra gondolok például.

– Rengeteget dolgozik, sok szerep szövegét kell megtanulnia, van-e emellett ideje és kedve csak úgy a maga kedvére olvasgatni?

– Van. Muszáj, hogy legyen. Van először is szakmai jellegű érdeklődésem. Aztán vannak a „lelkizős” könyvek. A harmadik témakör a tiszta szórakozás. Évek óta most olvasok újra krimit!

– Eredetileg magyar- francia szakos tanári diplomát szerzett, aztán színésznek ment. S lám mégiscsak tanít...

– Az idén elkezdtem zenés mesterséget tanítani a Főiskolán. Bergman mondja a színészekről: aranyos teremtések, csak nem tudják verbalizálni, amit gondolnak. Én is rájöttem, nem elég, hogy az ember húsz éve gyakorolja a mesterségét, jól és érthetően szavakba kell önteni a gondolatainkat.

– Miből készült, Tanár Úr?

– Egy-két címet hadd említsek: Sztanyiszlavszkijtól A színész munkája – mámorító, hogy milyen fantasztikus dolgokat talált ki, amiket manapság kézlegyintéssel szoktak elintézni! A szakirodalom másik fontos kötete Robert Cohennek A játék hatalma című, frissen megjelent könyve, amely a legújabb amerikai színiiskolák elemzésével, bírálatával, használatával foglalkozik. És Richard Boleslawski könyve, az Aktion, amely a tett, a cselekvés jelentőségét domborítja ki. A megismételhetetlen pillanat ismételhetősége – a színjátszás alfája. És persze állandóan forgatom a magyar szakirodalmat: Fischer Sándornak, Gáti Józsefnek, Montágh Imrének vagy Hernádi Sándornak a színész mesterségével, a versmondással, a szép beszéddel és a nyelvhelyességgel foglalkozó alapvetően fontos műveit.

– És mik azok a „lelkizős” könyvek?

– A Biblia, Márai Füveskönyve – stilisztikai és lelki gyakorlat. Simon András Szeretetközelben című kötete. És nemrég fedeztem fel magamnak újra Adyt. No persze állandóan ott van az éjjeliszekrényemen, kézközelben József Attila, Radnóti, Apollinaire. Esténként, ha csak tíz percem van is, olvasok valamit belőlük.

– Említette, hogy új prózai szerepre készül.

– Végre ismét prózai szerepet is játszhatok, Herman Wouk Zendülés a Caine hadihajón című darabjában a védőügyvéd szerepét kaptam, amit Mensáros László játszott korábban. Szeretném újraolvasni ezen a nyáron a regény-változatot is.

A Fekete Sas Kiadó 2017. június 6-i könyvbemutatóján Dunai Tamás, Tarján Tamás és Fazakas István

– Mit fog olvasni az Ünnepi Könyvhét kínálatából?

– Most a Fekete Sas kiadótól – a könyvbemutatóján való közreműködésem alkalmából – kaptam vagy fél tucat jó könyvet, például Füst Milán-regényt, Ladik Katalin és Timár György verseskötetet, Nyerges András-írásokat, Nagy András-esszéket, ezeket szeretném elolvasni.

Csokonai Attila

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Könyvhét húszéves
Kálvin 0607KőszeghyÉS Páratlan oldalTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés